Vernisaj expoziția temporară „Vibrații Klezmer în Transilvania”

Duminică, 10 decembrie 2023, a avut loc vernisajul expoziției temporare „Vibrații klezmer în Transilvania”. În cadrul evenimentului au vorbit Flavia Craioveanu, co-fondator și director Muzeon și Dan Craioveanu, co-fondator și director tehnic.

Expoziția are ca subiect principal piesele klezmer din Maramureș, adunate de către Max Eisikovits, compozitor și muzicolog născut la Blaj în 1908, care a fost rectorul Conservatorului de Muzică din Cluj și Director al Operei Maghiare de Stat din Cluj. Colecția sa de muzică hasidică, documentată în perioada 1938-1939, a fost recent publicată sub titlul „És a halottak újra énekelnek…” (Iar morții cântă din nou…) și a lăsat o amprentă inestimabilă asupra muzicii klezmer.

Câteva din aceste piese evreiești au fost interpretate de Beth Silver, violoncelistă, și Zoe Aqua, violonistă, astfel, pe lângă partiturile scrise de către Eisikovits poți asculta aceste piese.

Pe lângă acestea, vă oferim informații interesante despre ce este muzica klezmer, care sunt originile acestuia și ce influențe are acest gen muzical. Totodată, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, sunt expuse două tablouri care înfățișează muzicieni, realizate de către doi artiști ai Școlii băimărene, și anume Béla Iványi Grünwald  și Jándi Dávid.

Expoziția se poate vizita gratuit în perioada 10 decembrie 2023 – 29 februarie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la Muzeon, pe strada Virgil Fulicea, nr. 3, în Cluj-Napoca.

Evelyn Ciocan este arheolog și doctorand al Școlii doctorale „Istorie. Civilzație. Cultură” din cadrul Universității Babeș Bolyai. Este licențiată în istorie la Facultatea de Istorie și Filosofie al UBB, specializarea Istorie Veche-Arheologie. De asemenea, a absolvit și masteratul în domeniul istoriei, la speciaizarea Arheologie în cadrul UBB. A participat la unele din cele mai de seamă șantiere arheologice din țară, precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Apulum, Napoca și la diverse proiecte de restaurare a unor monumente importante din Transilvania. Are o pasiune deosebită pentru patrimoniu, pentru trecut, pentru memorie și muzee.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654