Nina Cassian

Nina Cassian (1924-2014), cunoscută și ca Renée Annie Cassian-Mătăsaru, poetă româncă de origine evreiască, s-a născut în această zi în urmă cu 98 de ani, la Galați. Pe lângă faptul că a scris poezie, ea a tradus și lucrări ale unor mari scriitori moderniști, din multe limbi, a scris cărți pentru copii, a compus muzică, a pictat și a fost jurnalistă.

Nina Cassian. (Sursă imagine: Arhive Radio România)

La vârsta de 16 ani, Nina a devenit interesată de ideologia comunistă, așa că s-a alăturat organizației Uniunea Tineretului Comunist, pe atunci ilegală. În 1945, a debutat cu prima ei poezie, „Am fost un poet decadent” în ziarul „România liberă”, iar în 1947 a publicat primul ei volum de poezii suprarealiste, „La scara 1/1”. În anul următor, acest volum a fost criticat în ziarul „Scânteia”, declarând că stilul ei era decadent și burghez. De aceea, a început să scrie cărți pentru copii, fiindcă acestea îi permiteau să folosească metafore. Totodată, a început să scrie poezii socialist realiste. De-a lungul carierei, Nina a fost acuzată că folosește intimism în poeziile ei, ceea ce nu era acceptabil deoarece în regimul comunist poeziile puteau avea mai degrabă scop de propagandă. Dragostea nu era un subiect popular în acele vremuri, ci poezia putea să exprime iubire doar față de partid.

Nina Cassian. (Sursă imagine: Ziarul Metropolis)

În 1985, a primit o bursă cu care a plecat la Universitatea New York din Statele Unite ale Americii, ca profesor invitat. Între timp, prietenul ei Gheorghe Ursu fusese ucis de Securitate, pentru că ținea un jurnal cu poeziile Ninei, în care ea scria despre regimul comunist într-un mod inadecvat. Apartamentul și bunurile Ninei i-au fost confiscate, iar cărțile ei au fost interzise în România, așa că a decis să rămână în SUA, unde a continuat să scrie poezii și cărți.

Nina Cassian la bătrânețe. (Sursă imagine: Ziua de Constanța)

Nina Cassian și soțul ei, Maurice Edwards. (Sursă imagine: Adevărul)

Nina a avut o viață personală interesantă, a fost căsătorită de trei ori și a fost muză și iubită a mai multor scriitori cunoscuți, precum Ion Barbu și Marin Preda. De asemenea, este considerată “cea mai atrăgătoare femeie urâtă” în literatura română. Nu s-a considerat niciodată frumoasă, iar acest lucru se reflecta și în poeziile sale. Cu toate acestea, într-un interviu din 2010 pentru revista Tango, Nina spunea: „Am iubit și am fost iubită. Am creat non-stop. M-am bucurat de recunoaștere, uneori, și am avut parte de marginalizări frecvent, chiar și în zilele noastre. Dar toate astea aparțin echilibrului vieții!”

Nina Cassian în mijloc, cu Marin Preda în spatele ei. (Sursă imagine: Adevărul)

Bibliografie

Editura Frontiera, Nina Cassian. https://editurafrontiera.ro/nina-cassian/

Laurențiu Ungureanu, Fabuloasele aventuri ale poetei Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din literatura română”. https://historia.ro/sectiune/actualitate/fabuloasele-aventuri-ale-poetei-nina-cassian-cea-580090.html

Mihai Iovănel, Nina Cassian de la A la Z. https://www.scena9.ro/article/nina-cassian-de-la-a-la-z

Mediafax, Biografie: Nina Cassian, marea seducătoare a literaturii române. https://www.mediafax.ro/cultura-media/biografie-nina-cassian-marea-seducatoare-a-literaturii-romane-12473795

Hanna și-a obținut diploma de licență în Turism cultural la Universitatea Babeș-Bolyai, în Cluj-Napoca. A urmat un masterat în domeniul patrimoniului cultural și a fost asistent de muzeu la Muzeon. Pasiunile ei includ istoria, cultura și patrimoniul. Consideră că Clujul este un oraș excelent pentru a cunoaște istoria și cultura Transilvaniei.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654